Suurkilpailut

Raveissa suurkilpailut ovat nimensä mukaan ravikilpailua, joissa palkintosumma on suuri. Osa summasta kerätään osallistumismaksuina hevosilta ja niihin osallistuvien hevosten ikää, sukupuolta ja muita asioita voi olla rajoitettu. Osa kilpailuista on kutsukilpailuja, toisiin taas karsitaan pisteiden mukaan.

Hambletonian

Hambletonian ravit

Hambletonian on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista ravikilpailuista. Vuodesta 1926 ajatut ravit kilpaillaan kolmivuotiailla lämminverisillä. Ravien nimi tulee samannimisestä kuuluisasta hevosesta 1800-luvulta. Hambletonian ajetaan vuosittain elokuun ensimmäisenä lauantaina New Jerseyn East Rutherfordissa. Se on Yhdysvaltain ja Kanadan ravikauden päätapahtuma. Ravien palkintopotti on vähintään miljoona dollaria.

Hambletonian on ajettu eri paikoissa vuosien aikana, mutta vuoden 1981 jälkeen ne on ajettu aina Meadowlands Racetrack -raviradalla Yhdysvalloissa. Rata on mailin mittainen, eli 1609 kilometriä. Vuonna 2016 kisan voitti Scott Zeronin ohjastama Marion Marauder. Hevonen oli myös ensimmäinen hevonen vuosikymmeneen, joka voitti kolmen ravin yhdistelmän, ns. Trotting Triple Crownin. Muita raveja tässä yhdistelmässä ovat New Yorkin Yonkers Trot ja Kentuckyn Kentucky Futurity.

Elitloppet

Elitloppet Suurkilpailut

Pohjoismaiden suurin ja Prix d’Ameriquen ja Hambletonian lisäksi yksi maailman tunnetuimpia ravikilpailuita on Tukholmassa järjestettävä Elitlottep. Vuonna 1952 perustettu Elitloppet on kaksipäiväinen ravitapahtuma, joka ajetaan Solvallan raviradalla läntisen Tukholman alueella. Tämän kansainvälisen kutsukilpailun pääpalkinto on 3 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 316000 euroa. Euroopan raviliitto UET jakaa ravien suurkilpailut kolmeen luokkaan. Näistä Elitloppet kuuluu Grand Slameihin.

Elitloppet on erittäin suosittu ja kerää vuosittain 50 000 katsojaa Solvallaan, joista jopa tuhansia ulkomailta. Ruotsalainen ravivalmentaja ja entinen ohjastaja Stig H. Johansson on voittanut Elitloppetin uskomattomat 6 kertaa. Hän onkin yksi maailman kaikkien aikojen menestyneimmistä raviohjastajista. Viimeiset kaksi vuotta Elitloppetia on hallinnut raviohjastaja Örjan Kihlström – viime vuonna hevosella Nuncio ja sitä edellisenä hevosella Magic Tonight.

Prix d’Amerique

Prix d’Amerique ravivihjeet

Ranskan suurin ravikilpailu, Prix d’Amérique on tammikuun lopussa Pariisin Vincennesin raviradalla ajettava suurkilpailu. Se on vuoden ensimmäinen Grand Slam. Sitä voidaan pitää jonkinlaisena raviurheilun maailmanmestaruuskilpailuna ja kisaa on järjestetty jo vuodesta 1920. Sen voittova hevonen saa miljoonan euron palkintopotista 450000 euron voittosumman.

Suomalaishevosia on osallistunut kisoihin 70-luvulta. Menestys on jäänyt kuitenkin vaatimattomaksi. Viimeisin kisoihin osallistunut suomalaishevonen oli ranskalaisen ohjastajan ajamana Louise Laukko, joka tuli kahdenneksitoista vuonna 1999. Menestynyt suomalaisohjastaja Jorma Kontio ajoi vuonna 2008 ruotsalaishevosella kisassa toiseksi. Suomalaisista ravivalmentajista parhaiten on menestynyt Italiassa asuva Jori Turja, jonka valmentama, jopa maailman parhaana ravihevosena pidetty, italialaisori Varenne voitti kilpailun vuosina 2001-2002.

Vancennesin useimmista muista raviradoista poikkeava rata on 1⅔ mailin eli 2700 metrin pituinen ja siinä on sekä pienoista ala- että ylämäkeä. Lisäksi kisasta tekee mielenkiintoisen se, että siinä on niin paljon osallistujia, että ohjastajien on tehtävä tavallisesta poikkeavia ratkaisuja. Kisassa voi olla jopa 5 hevosta vierekkäin. Tämä kaikki tekee siitä ehkä vuoden kaikista vaikeimman kilpailun.

Gran Premio Lotteria di Agnano

Gran Premio Gran Premio Lotteria di Agnano

Italialaisraveista UET Trotting Mastereissa Grand Slam-luokkaan kuuluva Lotteria on vuodesta 1947 ajettu ravitapahtuma, jonka kilpailupaikkana toimii etelä-Italiassa Napolissa sijaitseva Agnanon ravirata. Siihen voivat osallistua nelivuotiaat ja vanhemmat hevoset.

Suomalaiset ovat osallistuneet Lotteriaan vuodesta 1983, jolloin raviohjastaja Veijo Heiskanen vei kisan voiton sen ajan parhaalla suomalaisella hevosella Keystone Patriotilla. Myöhemmin menestystä ei ole tullut yhtä paljon.

Lotterian pääpalkinto on 167440 euroa ja se ajetaan joka vuosi toukokuun alussa.Toisin kuin pohjoismaissa on tapana, Lotteria ei ole kutsukilpailu, vaan siihen karsitaan ilmoitetuista hevosista pistejärjestelmän perusteella. Lotterian erottaa monesta muusta myös se, että sen karsintakisat ja finaali ajetaan samana päivänä.

Oslo Grand Prix

Oslo Grand Prix

Norjassa Bjerken raviradalla järjestetään vuosittain toukokuun puolivälissä vähän ennen Eliloppetia Oslo Grand Prix-ravikilpailu. Se on Euroopan raviurheiluliiton Grand Slam-luokan suurkilpailu, jonka pääpalkinto on lähes 200000 euroa. Se eroaa muista Grand Slameista siten, ettei siinä ole karsintalähtöjä lainkaan, vaan se ravataan kymmenen hevosen loppukilpailuna. Ravitapahtumassa tosin juostaan myös useita muita suurkilpailuja.

Suomalaishevosista parhaiten menestynyt Oslossa on 80-luvun huippuhevonen ja esimerkiksi Lotterian voittanut Keystone Patriot, joka tuli vuosina 1982 ja 1983 kisassa toiseksi. Ohjastajista Jorma Kontio amerikkalais tammalla Lisa America on voittanut kisan kerran, vuonna 2010.