Voittavan hevosen valinta – Ei oikotietä onneen

Hevosurheilun kantava voima on sen helppous vedonlyönnin kannalta. Vedonlyönnin historia tuntee tarinoita lähes parin vuosituhannen takaa, jossa hevosilla kisaaminen on ollut kohteena. Nykyäänkin raveissa käyntiin ja hevosurheiluun liittyy läheisesti vedonlyöminen, Suomessa tietysti erilaisten Totopelien muodossa. Vaikka aikoinaan rahan panostaminen raveihin tarkoitti sitä, että paikan päälle oli käytännössä pakko lähteä, tänään myös hevosurheilussa suurin osa panoksista asetetaan verkossa. Oma viehätyksensä on pelata pienellä rahasummalla lähinnä sattumanvaraisia lähtöjä, siten lisäten jännitystä toisinaan puuduttavaankin kisapäivään. Mutta vielä hienompaa ja jännittävämpää on oikeasti voittaa rahaa hevosurheilusta – helppoa se ei ole, mutta kuitenkin mahdollista.

Muista vedonlyönnin perusasiat

Kuten kaikessa vedonlyönnissä, myös hevosten kanssa tärkeintä on tietää mitä tekee, eikä vain heitellä panoksia sinne tänne. Houkutus on kova, varsinkin paikan päällä kellojen soidessa ja fiiliksen noustessa, mutta kylmäpäisyys palkitsee. Vedonlyönnin perussäännöt pätevät: tarkoitus on veikata voittajaa (eri muodoissaan), mutta todennäköisyydet ratkaisevat. Riippuen pelimuodosta käytössä voi olla suora numeerinen kerroin tai pelijakauma. Ylipelattuja tai alikertoimisia kohteita ei tietenkään kannata pelata, vaan haussa on ne yllättäjät tai joskus myös suosikit, joiden kerroin on todennäköisyyttä suurempi tai vastaavasti peliprosentti on alhainen. Suhteuta aina panoksesi kertoimeen ja voiton todennäköisyyteen. Paljon lisää raveihin, hevosiin ja vedonlyöntiin liittyvää perustietoa löydät ravikuningas sivustolta. Tässä artikkelissa jatkamme voittavan hevosen valinnan yksityiskohdilla.

Vale, emävale, tilasto

Vaikka hevosista ja ohjastajista löytyy tukkutolkulla tilastotietoa sekä verkosta että erilaisista makasiineista ja esitteistä, yritä aina katsoa tilastojen taakse. Kuinka paljon tietty historiallinen tapahtuma vaikuttaa juuri tähän hetkeen tai kuinka relevanttia edellisten kisojen suoritukset ovat. Informaatio on kultaa, mutta sellainen informaatio, jota muilla ei ole, on vieläkin arvokkaampaa. Tilastot ovat kaikille saatavissa ja niitä käyttävät takuuvarmasti ammattimaisesti hyväkseen myös vedonvälittäjät. Seuraavassa muutamia huomioonotettavia yksityiskohtia, jotka ovat juuri hevosurheilussa oleellisia.

Hevosen historia samalla tai vastaavalla radalla

Varsinkin ulkomaisissa hevoskilpailuissa ratatyyppi ja radan pinta vaihtelee. Toisille hevosille maistuu suomalaistyyppinen hiekkapohja, kun taas varsinkin USA:ssa monet hevoset ovat tottuneet keinoalustaan. On erittäin tärkeää huomioida alustan vaikutus. Lisäksi suositeltavaa on tutkailla nimenomaan hevosen juoksemia aikoja, eikä välttämättä sijoituksia – kenties samaan lähtöön on sattunut useampikin polle, joille ei juuri kyseinen alusta maistu ja heikommallakin kipityksellä on irronnut palkintopallisija.

Jockeyn taidot

Jockeyn taidot

Yllättävän usein ohjastaja tai jockey jätetään täysin huomioimatta hevosurheilusta vetoa lyödessä, vaikka lajin sisällä nämä ihmiset ovat arvossaan. Suomessa harvinaisemmat laukkakisat ovat arkipäivää varsinkin Briteissä ja Yhdysvalloissa, mutta myös Ruotsissa ja Venäjällä laukkaurheilua harrastetaan. Tunnetuimmat jockeyt ovat mihin tahansa muihin urheilusankareihin verrattavissa. Usein parhailla ohjastajilla on myös parhaat hevoset, mutta aina näin ei kuitenkaan ole. Hevosen historian lisäksi onkin syytä tutkia myös jockeyn saavutuksia. Hyvä jockey saakin todennäköisesti puserrettua sen viimeisenkin pisaran vähän heikommastakin hevosesta. Keskinkertaisesti aiemmin suoriutunut hevonen saattaakin paremman jockeyn avulla nousta useita sijoja aina kärkikahinoihin saakka. Vedonlyöntimarkkinoilla usein aliarvioidaan jockeyn merkitys, vaikka on osoitettu, että hyväkään hevonen ei pärjää heikon ohjastajan käsittelyssä. Pohjois-Amerikan parhaita jockeyta ja hevosia voit verrata täällä.

Hevonen on arvaamaton huippu-urheilija

Vaikka ravi- ja laukkahevosia koulutetaan intensiivisesti, on kyseessä silti eläin eikä huippuunsa asti viritetty kone tai edes inhimillinen, looginen ihminen. Urheilun sattumanvaraisuus koettelee varsinkin hevosurheilua, koska hevosen motivaatiotekijät eivät ole aivan yhtä selkeitä kuin ihmisillä. Nykyään, kun iso osa vedonlyönnistä tapahtuu verkossa, jää yksi voittavan hevosen valinnan perusasioista vääjäämättä unholaan. Paikan päällä pääsee lähes aina seuraamaan hevosen käyttäytymistä jo jonkin aikaa ennen kisaa ja kokeneet, ammattitaitoiset ravivedonlyöjät osaavat vetää siitä omat johtopäätöksensä. Hevosen käyttäytymisen tulkinta on harvoille eksaktia tiedettä, mutta perusasioillakin voi välttää isoimmat sudenkuopat.
Rauhaton ja tempoileva hevonen on harvoin parhaimmillaan kisassa mutta toisaalta liiallinen passiivisuus ja välinpitämättömyyskään ei ole hyväksi. Vaikket olisikaan hevoskuiskaaja, kokemukseen voit aina luottaa. Parasta onkin jos tiedät, miten tietty hevonen on käyttäytynyt ennen mallisuoritusta tai vastaavasti ennen katastrofaalista kompurointia. Vertaamalla käytöstä tiedät, kannattaako tällä kertaa hevoseen panostaa.

Tunne kilpakumppanisi

Vaikka olisit täysin varma siitä, että valitsemasi hevonen tulee suorittamaan yli odotusten, eli paremmin kuin vedonlyöntitoimistot tai kanssaveikkaajat arvioivat, muista selvittää myös lähdön muiden hevosten tilanne. Kyseessä on kuitenkin kilpajuoksu ja varsinkin vetomuodoissa, joissa veikataan voittajaa tai esimerkiksi top-3 sijoituksia ei välttämättä ole tarjolla voittavalle pelaajalle soveltuvaa kohdetta. Suosikkeja pelaamalla voittaa hevosurheilussa kenties enemmän kuin monissa muissa lajeissa, mutta ylipelattu suosikki on aina huono valinta. Toisaalta, kertoimista riippuen myöskään muita potentiaalisia voittajie ei välttämättä löydy. Hevosurheilun hyvä puoli on se, että lähtöjä on käytännössä aina useita päivässä ja Suomessakin kisoja on lähes joka päivä. Löydät kilpailukalenterin tästä linkistä. Älä siis pelaa väkisin huonoa kohdetta tai lähtöä, vaikka tuntemasi hevonen olisikin osallisena.